Talopaketti

Rakentamisen koukeroihin turhautuneet amatöörit myivät tontin ja ostivat mökin. Nyt saa niittää ja nikkaroida.

maanantaina, heinäkuuta 24, 2006

Kauklahti ei yllättänyt

Asuntomessut ovat tänä vuonna Espoossa, siis näennäisen lähellä meitä itähelsinkiläisiä. Kun paikan päälle matkaa julkisilla kulkuvälineillä, aikaa saattaa palaa hyvinkin pitkälti yli tunti per suunta. Juniahan Kauklahteen ei mene ihan joka viides tai edes kymmenes minuutti; heinäkuiset kesäaikataulut eivät todellakaan kannusta kaupunkimatkailuun. Mutta tämähän on tuttua pääkaupunkiseutulaisille, jotka työmatkoillaan sumplivat erilaisin kulkuvälinein työpaikalleen.

Tarjontaa asuntomessuilla on taas valtavasti. Joitakin vuosia sitten raahustimme asuntomessuilla tunnollisesti suurimman osan kohteista läpi. Nyt - pääasiassa kuuman sään takia - päätimme jo etukäteen, että jaamme huomiomme vain muutamalle etukäteen valitulle kohteelle. Näiden joukossa olivat suuret erillistalot ja kytketyt talot, tosin niitäkään emme katsoneet kaikkia. Kerrostaloasunnot skippasimme kokonaan. Valintaperusteina käytimme suunnittelija- ja valmistajanimiä. Joiltakuilta kun on lupa odottaa aina hieman enemmän kuin muilta.

Tosiasia on, että suurin osa taloista ja sisustuksista on yhtä ja samaa. Niinsanottu hyvä maku dominoi tarjontaa. Kaupallisuus on väkevästi läsnä, ja eihän siinä mitään. Kyllä minäkin suunnittelijana haluaisin työni esille, kaupaksi ja koteihin. Sehän on koko tekemisen idea. Samoin talovalmistajat kisaavat asiakkaiden suosiosta. Mutta kovin varman päälle siellä vedetään. (Tämän takia Kotilo-talo virkisti todellakin mieltä, sillä se oli ratkaisevasti erilainen.)

Jos oikein tiukkapipoiseksi haluaa heittäytyä, voisi ajatella messukäynnin korvaantuvan webbiä selaamalla: Woodnotes, Artek, Vepsäläinen, Marimekko, Jämerä - ei muuta kuin katalogit auki ja valitsemaan. Messuilla huonekaluja, tekstiilejä ja keittiöitä ei ehdi katsoa huolella, koska ihmisvirta selän takana painaa eteenpäin. Taannoin kotiin kopsahtanut Deko-lehtikin olisi hyvin korvannut itse käynnin. Messuilla saa kuitenkin ajan hengestä kiinni. Värimaailma, pihakonseptit ja tilasuunnittelu tulevat tutuksi. Tästä ei tietenkään ole mitään hyötyä, jos ei aio omaa rakennustaan laittaa ajan henkeen vaan esimerkiksi klassiseen malliin tai peräti omintakeiseksi luomukseksi.

Asuntomessukokemusta parantaisi huomattavasti, jos suunnittelijat luennoisivat ratkaisuistaan. Tähän tarvittaisiin iso ja ennen kaikkea ilmastoitu halli, jossa suunnittelijat ja muut asianosaiset kertoisivat kuvin ja sanoin, miksi päätyivät ratkaisuihinsa. Tällöin asuntomessut eivät olisi vain kolmiulotteinen tuotekatalogi vaan antaisivat oppia ja opastusta. Habitare on tässä onnistunut jo, siellähän saa katkaista vaelluksensa tietoiskujen äärellä.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Moi!
Voitko suositella jotain näkemisen arvoisia kohteita Kotilo-talon lisäksi? Nim. menossa myös Asuntomessuille. :))

10:30 ip.  
Blogger rinsu said...

No, tuntuu että joka asunnossa oli jotain yksittäistä kivaa. Samaan aikaan on vaikea muistaa, mistä asunnosta mikin kylpyhuone tai keittiö oli. Ehkä mieluisimpana jäi kuitenkin mieleen Jämerä-talo (numero 38).

Ylipäätään talorivi 38-43 antaa talonrakentajalle hyvän katsauksen muiden tekemisiin. Tosin keskityin sisätilojen ja sisustusten katseluun, koska itsellä talon muoto ja materiaali on jo fiksattu.

Se Kotilo ei sitten ole kovin "mainstream" :-)

8:30 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

No sisustuksia tulee tietysti itelläkin eniten seurailtua.. Mies ottaa kuvia jostain rakenteista ja minä vessapaperikoreista. :) Kiva katsoa sitten kuvia kotona! Aika paljon Asuntomessuja on haukuttu, mutta silti pitää mennä jo kolmatta kertaa.. :))

9:06 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home